Asster investeert mee in overlegplatforms, netwerken, samenwerkingen, andere vzw's, ...

Overlegplatforms

Psyche vzw, Vlaams overlegplatform Geestelijke Gezondheid

Psyche vzw verbindt individuen en organisaties actief in het domein van de geestelijke gezondheid en ondersteunt hen met allerlei werkvormen. Asster neemt deel aan verschillende overlegtafels en samenwerkingsverbanden die Psyche vzw in Limburg organiseert, o.a. rond afhankelijkheid en verslaving, transitieleeftijd, mensen met een verstandelijke beperking en psychische en/of ernstige gedragsproblemen. 

Asster maakt deel uit van netwerken

Reling (Regionaal Limburg netwerk GGZ)

Reling is een samenwerking van meer dan 20 geestelijke gezondheidsorganisaties uit West-Limburg, waaronder Asster. Deze organisaties werken intensief samen om meer zorg op maat, continuïteit van zorg, vermaatschappelijking van zorg, enz. mogelijk te maken. Asster is projectpromotor van dit netwerk. 

Dankzij de bevriezing van bedden, werden er mobiele teams opgericht die zorg aan huis bieden. De residentiële zorg van Asster biedt meer intensieve zorgen aan, met de oprichting van een High Intensive Care-unit (HIC) en twee intensieve diensten. Ook andere partners zetten middelen en medewerkers in.

Ligant (Netwerk geestelijke gezondheid kinderen en jongeren)

Ligant verenigt geestelijke gezondheidspartners kinderen en jongeren samen met brede jeugdhulppartners in Limburg. Dit netwerk heeft als doel de samenwerking tussen de zorgaanbieders voor kinderen en jongeren te verbeteren. 

Netwerk Zorg aan Geïnterneerden

Het netwerk internering is een samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties en justitie met als doel personen met een interneringsstatuut naar de meest gepaste zorg toe te lijden. Er wordt ingezet op een vlotte in- en doorstroom naar de gepaste zorg en het vermijden van detentie. Het doel is mensen terug zo goed mogelijk te laten deelnemen aan de maatschappij, rekening houdend met veiligheidsoverwegingen.

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen – samenwerking: KOPP OP!

KOPP zet zich in voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Op elke afdeling van Asster is er een KOPP-referentiepersoon actief, die op de hoogte is over het aanbod van KOPP en dit aanbod kan inschakelen wanneer nodig.  Ook binnen de schoot van Ligant is er bijzonder veel aandacht voor KOPP- en KOAP (kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem). (https://www.ligant.be/crosslinkkoppkoapp)

Asster werkt samen met...

Samenwerking Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Sint-Truiden

Asster werkt nauw samen met GGZ-actoren van Sint Truiden. Zo zijn er veel gemeenschappelijke initiatieven. We lichten er een aantal toe… 

Treade

Treade is een activiteitencentrum dat mensen helpt bij hun zoektocht naar een zinvolle invulling van hun vrije tijd. 

 

Huis Virtu en Orion-huis

Deze projecten zijn opgericht om de overgang tussen het ziekenhuis en beschut wonen te faciliteren. Ze worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met Vistha vzw.

 

Samenwerking Algemene Ziekenhuizen

Met alle Limburgse ziekenhuizen werd een samenwerking gerealiseerd op vlak van samenaankoop en beleid. Deze samenwerking kreeg zijn vertaling in respectievelijk de vzw Hospilim (www.hospilim.be).

Asster werkt verder intensief samen rond uiteenlopende thema’s met het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo, maar ook met Noorderhart, Jessa Ziekenhuis en het Sint-Fransicusziekenhuis. 

Samenwerking met politie en stad Sint-Truiden

Met de politie en de stad Sint-Truiden is een samenwerkingsprotocol afgesloten ter bestrijding van ziekenhuiscriminaliteit

Samenwerking met …

Asster participeert hiernaast nog in talloze samenwerkingsverbanden, zowel lokaal als op provinciaal vlak. Voor meer informatie mag u steeds contact met ons opnemen via info@asster.be.

Asster participeert in besturen van vzw's

Asster participeert aan heel wat besturen van vzw’s uit de geestelijke gezondheidszorg, maar ook daarbuiten. Op deze manier proberen we enerzijds onze expertise en knowhow in te zetten vanuit onze ambitie om mensgerichte, continue zorg op maat van kwetsbare mensen te realiseren. Anderzijds biedt het ons ook heel wat kapstokken om onze interne werking te evalueren, nieuwe inzichten te verwerven, … We sommen een aantal vzw’s op waarbinnen we ons engageren: Heem vzw, KPC Genk vzw, Vistha vzw, Beschut Wonen Noord-Limburg vzw, Kohesie vzw, ’t Heft vzw, De Ploeg vzw, Jobart vzw, Wiric vzw, wzc Den Akker vzw, …

Asster is een zelfhulpvriendelijk ziekenhuis

  • Asster ondertekende een intentieverklaring met ZOPP vzw – Limburg en ondersteunt daarmee het concept ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’. Zo zet men in het ziekenhuis mee in op structurele samenwerkingen tussen zelfhulpgroepen en ziekenhuizen. 

Asster heeft een samenwerkingsovereenkomst met volgende zelfhulpgroepen: 

  • Uilenspiegel vzw: vereniging voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid
  • Similes vzw: verenigt families in Vlaanderen en Brussel waarin een jongere, ouder, broer/zus of partner worstelt met een psychische aandoening. 
  • Toxan Sint-Truiden: is een zelfhulpgroep voor mensen met een medicatieverslaving 
  • SOS Nuchterheid: vereniging voor personen met een verslavingsproblematiek en/of hun naasten
  • Al – Anon vzw: vereniging voor personen met een verslavingsproblematiek en/of hun naasten
  • PassHasselt: zelfhulpgroep voor (jong)volwassenen met autisme. Het aanbod omvat maandelijkse natuurwandelingen en praatnamiddagen in Kiewit met informatieve presentaties, kringgesprekken, relaxatiesessies en individuele gesprekken. Via een groepschat kunnen deelnemers onderling contact houden en samen activiteiten organiseren. 
  • Alzheimer Liga Vlaanderen vzw: Alzheimer Liga Vlaanderen is een patiënten- en vrijwilligersorganisatie die fungeert als aanspreekpunt voor personen met dementie, hun mantelzorgers en iedereen die geraakt wordt door dementie. Om dit doel te verwezenlijken werkt de Liga samen met verscheidene zelfhulpgroepen, organisaties en overheden.
  • Anonieme drugsverslaafden (NA): NA is een non-profit gemeenschap waar herstellende verslaafden lotgenoten ontmoeten om elkaar te helpen clean te blijven. Wanneer je je onthoudt van alle drugs, wordt je geconfronteerd met ongekende of moeilijke gevoelens. Om hiermee te leren omgaan, is de steun van de groep van groot belang. Anonimiteit gewaarborgd.